“UYGAR DÜNYADAN UZAKLAŞAMAYIZ”
Daver Darende
Atatürk tarihimizin güzelliğidir, uygarlığa atılımın simgesidir. Onun “Uygar dünyadan uzak yaşayamayız” sözleri nasıl unutulur?
Atatürk ölümünden iki yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin kültür olduğunu vurgularken şunları söylemiştir:
“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”
Kemalist devrim her şeyden önce bir kültür devrimi idi. Şimdi aramızda olmayan değerli yazar Ahmet Taner Kışlalı Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan 10 Kasım 1995 tarihli yazısında Atatürk’ün kültür devrimini şu sözlerle tanımlamıştır:
“Tarih devrimi, dil devrimi, okuma seferberliği, halkevleri, halk odaları, Köy Enstitüleri, folklor araştırmaları, hatta müzik devrimi… Hepsi ulusallıktan evrenselliğe yönelen, ‘kendine dönüşüş’ün köşe taşlarıdır.”
Değerli yazar, İstanbul sevdalısı Çelik Gülersoy’un Atatürk’le ilgili şu sözlerine nasıl katılamazsınız?
“En ileri toplumların bile ancak birkaç yüzyıl sonunda başarabildikleri bir düzeni, Atatürk, olağanüstü iradesi ile Türkiye’ye birkaç yıl içinde sundu. Hangi ülkede, kanlı bir savaşın hemen ardından, ateşten çıkmış bir komutan, her biri bir barış, sanat ve güzellik bahçesi olan müziğin, tiyatronun, operanın perdelerini açabilmiştir.”
Atatürk aydınlanmanın, çağdaşlığın simgesidir.
O artık bir kişi değil, bir lider değil, bir canlı değil, bir yaşam biçiminin adıdır. O, bir ulusa her şeyden önce kendi kaderini sahiplenmeyi öğretmiştir.
Atatürk “Çağdaş Türkiye” ülküsünde yol almamızı istiyordu. Bu ülküden asla vazgeçemeyiz.
telgrafhanesanat
Yorum Kapalı.