ÇAĞDAŞLIK NEDİR?
Daver Darende
“Karanlıktan korkan bir çocuğu kolaylıkla bağışlayabilirsiniz… Yaşamın gerçek trajedisi, bir yetişkinin aydınlıktan korkmasıdır.” Platon’un bu ünlü sözünden esinlenerek ben de diyorum ki aydınlıktan, çağdaşlıktan korkmayalım. Çağdaş uygarlığa ulaşmak temel hedefimiz olmalıdır. Toplumumuz cehaletten kurtulduğu gün bir daha karanlığı görmek istemeyecek, çağdaşlığın özlemini duyacaktır.
Ünlü düşünür Goethe, “Kendi halindeki insanlar, eğitim için ne denli zaman ve zahmet gerektiğini bilmezler. Ben buna seksen yılımı harcadım. Ama hâlâ başarabildiğimi söyleyemem.”
Zamanla yarışan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk devrimleri gerçekleştirirken halkımızı cehaletten kurtaracak tek yolun çağdaşlıktan ve çağdaş eğitimden geçtiğini bizlere öğretmemiş miydi?
Yaşamını ülkemizin aydınlık yarınlarına adayan, değerli Yazar, Düşünür İlhan Selçuk bir yazısında çağdaş insanın kimliğini şöyle tanımlamıştı:
“Çağdaşlık nedir? Savaş uçakları kentleri bombalarken tiyatro perdesini açan çağdaş insandır, hücum borusu çalmadan önce cephede türkü söyleyen çağdaş insandır; bir ömür boyu mahpuslukta şiir yazan çağdaş insandır, doksan yaşındayken güzel bir resim karşısında yaşamın tadını damağında duyan çağdaş insandır.”
Ülkemiz bilim, kültür ve sanat ekseninde çağdaş uygarlık yolunda yürümek zorundadır. Ancak bu yolda yürümekle uygar ülkeler safında yer alabiliriz.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.