Günay Güner
Yazar-Çevirmen Ahmet Cemal’in Ardından
Yazar-Çevirmen Ahmet Cemal 1 Ağustos 2017 günü yaşamını yitirdi.
Ahmet Cemal sessizce, “görünmek” için çabalamadan işini en iyi yapan bir ekin insanımızdı.
Ahmet Cemal’in sağladığı yarar devasa bir toplam oluşturur.
Yetmiş beş yaş, çok erken…
Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, E.H. Gombrich, Goethe, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich v. Kleist, Georg Lukács, Robert Musil, Nietzsche, E.M. Remarque, Novalis, R. M. Rilke, Anna Seghers, Remarque, Manès Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig’ın çeşitli eserlerini Türkçeye çevirdi. Deneme ve makaleleri “Yaşamdan Çevirdiklerim”, “Odak Noktasında Yaşananlar”, “Şeref Bey Artık Burada Yaşamıyor”, “Bizi Yaşatanlar ve Öldürenler”, “Aradığımız Tiyatro”, “Oynamak Varken”, “Sanat Üzerine Denemeler”, “Okuyan Gençliğe Mektuplar”, “İnsana Dönmek”, “Giderayak ve Lanetlenmiş Ağustosböcekleri” ve “Önce Şairleri Yaktılar” başlığıyla kitaplaştı. Şiirleri “Geçmiş Bir Dua Kitabından” adıyla yayımlandı. “Kıyıda Yaşamak” başlıklı bir romanı ve “Dokunmak” başlıklı bir hikâye kitabı var.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/793733/Ahmet_Cemal_i_kaybettik….html
Türk yazınındaki en güzel çeviriler arasındaki çevirileri ekinimizi dünya ekinine daha güçlü ve sağlıklı bağlarla bağladı. Onlarca önemli ödül sunuldu Ahmet Cemal’e. Hermann Broch’tan yaptığı Vergilius’un Ölümü başlıklı roman çevirisiyle Avusturya Devlet Çeviri Ödülü’ne layık görüldü.
Çevirdiği yazarlara yakından bakıldığında usta yazarlar oldukları, dünya yazınının sözcüleri oldukları görülür. Dikkatlerden kaçmamalı: Manès Sperber’den “Parçalanmış Gerçeklik” çevirisi de çok değerlidir.
Ahmet Cemal, Dil Devrimiyle, Türk Devrimiyle güçlü bilinciyle gönüldeş bir aydındı. Çevirilerinin başarısını ve tutkusunu Hasan Âli Yücel doğu-batı klasik çeviri başarısının süreği saymak yanlış olmaz.
Cumhuriyet gazetesine büyük emeğini de unutmamalı.
Ahmet Cemal’in her yazısı inceyazıydı.
Işıklar içinde yatsın.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.