“Köy Enstitüleri 78 Yaşında” başlıklı açıkoturum, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Batıkent Şubesi tarafından, 21 Nisan 2018’de yapıldı.
Kolaylaştırıcılığını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi yönetiminden Ülkü Günay’ın yaptığı açıkoturumda Prof. Dr. Korkut Boratav, Zarife Sakarya, Alper Akçam ve Günay Güner konuştular.
ADD Batıkent Şube Başkanı Erdal Hatun’un ve ADD Batıkent Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Saykan’ın açılış konuşmasının ardından Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Mandolin Topluluğu dinletisi sunuldu.
Korkut Boratav köy enstitülerinin kuruluş ve kapatılış dönemindeki Türk siyasal olaylarını, sınıfsal düzlemde çözümledi. Boratav, çözümlemesinde, CHP’nin kırklı yıllardaki ilerici ve gerici kanatlarının çatışmasını özellikle vurguladı.
Alper Akçam, köy enstitülü yazarların yapıtlarındaki, grotest ve karnaval ögeleriyle, aynı yapıdaki batı yazını yapıtları arasındaki koşutlukları, örneklerle ve yenilikçi bir yaklaşımla açıkladı. Köy enstitülü yazarlarca yaratılan sözkonusu yapıtların, her türlü hiyerarşiye, egemenlik, ast üst ilişkisine karşı, alaycı, kararlı, yürekli bir tutum ortaya koyduğunu belirtti.
Zarife Sakarya, Amerika’da, tren raylarını oluşturan iki teker demiri arasındaki mesafe ölçüsünün kökeninden ve günümüze ulaşan etki öyküsünden yola çıkarak, bilginin, merak duygusunun, araştırmanın, özgün bakışın önemini ve köy enstitülerinin eğitim anlayışıyla olan koşutluğunu anlattı.
Günay Güner “Köy Enstitüleri ve Aydın Sorumluluğu” başlıklı konuşmasında Türk Devriminin kültür devrimi olduğu gerçeğinden hareketle, köy enstitülerinin halkı, köylüyü aydınlaştırma eylemi olduğunu, bu büyük savaşıma aydınların gönül ve el verdiğini; köy enstitülerine karşı akademik ve akademi dışı görüşleri de ele alarak ve eleştirerek anlattı.
Güner, konuşmasında, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban” adlı romanı ile Şevket Süreyya Aydemir’in “Toprak Uyanırsa” adlı romanının birbirini tamamlayıcı yapıları üzerinde de durdu.
Coşkuyla izlenen, yeni bilgiler verilen açıkoturumu, ADD Batıkent Şubesi yanı sıra, YKKED Ankara Şubesi, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)Ankara Şubesi ve İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı birlikte düzenledi.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.