DÜSSELDORF OKUL VE EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA
TÜRKÇE DERSİYLE İLGİLİ TOPLANTI YAPILDI
Bahattin Gemici-(Dusseldorf)-Ruhr Veliler Birliği ve NRW – Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV’in girişimiyle 15 Haziran 2018 tarihinde Düsseldorf’ta, Kuzey Ren Vestfalya Okul ve Eğitim Bakanlığı temsilcisi Bayan Susanne Blasberg- Bense ile bir görüşme yapılmış, görüşmeye 25 öğretmen ve veli temsilcisi katılmıştır.
Olumlu bir havada gerçekleşen toplantıda FÖTEV Başkanı Dr. Aysun Aydemir ve Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak, Öğretmen Arif Şentürk ve Güner Cebir sunumlarında Türkçe anadili dersi ile ilgili sorunları dile getirmiş, diğer katılımcılar da söz alarak katkıda bulunmuştur.
■Buna göre anadili dersinin adı Köken Dili (Herkunftssprache) yerine Dil Dersi – Türkçe olmalıdır.
■Anadili dersleri genellikle öğrencilere uygun olmayan öğleden sonraki saatlerde yapılmaktadır. Birçok Eğitim Müdürlüğü okullara bu doğrultuda mektuplar yazmış, böylece öğrencilerin ve öğretmenlerin işi zorlaşmıştır. Oysa yönetmelikte anadili dersinin mümkün olduğunca diğer derslerle irtibatlı bir şekilde, normal ders planı içinde olması gerektiği belirtilmiştir.
■Türkçe dersine kayıtlarda farklı uygulamalar görülmekte; bazı okullar anadili dersinin önemini vurgularken, bazıları bu konuda bilgi vermemekte ve derse kayıt yapmamaktadır.
■Birçok şehirde anadili dersi için başvuran velilerimizin talepleri Okul ve Eğitim Müdürlükleri tarafından görmezden gelinmekte, velilerin bu ders için imza toplamaları engellenmekte veya yasaklanmaktadır. Bu duruma son verilmeli, hazırlanacak bir broşürle anadili dersi ve kayıt olanakları hakkında velilerimize bilgilendirilmelidir.
■Okullara kayıt ilkokullarda ve ileriki okullarda sonuna kadar sürdürülmelidir.
■Türkçe grubu açmak için öğrenci sayısı Din Bilgisi dersinde olduğu gibi 12 olmalıdır. Grupta der gören öğrencilerin azalması durumunda ise bu sayı 10’a indirilmelidir.
■Şu anda anadili dersleri için mevcut olan 886 kadro yeterli değildir; bu sayı 1400’e çıkarılmalıdır. Bizim eyaletimizde Türkçe konuşan öğrenci sayısı 240 bin olduğu için öğretmen kadrolarının yaklaşık 650’si Türkçe dersi için öngörülmelidir.
■Öğretmenlere eşit işe eşit ücret ödenmelidir.
■Türkçe dersi öğrenciler tarafından ikinci ve üçüncü yabancı dil olarak seçilebilmelidir.
■Anadili dersini tanıtmak ve sevdirmek için ikidilli kampanyalar düzenlenmelidir.
Öğretmenlerimiz şu sıkıntıları dile getirmiştir:
■Anadili dersi için atanan öğretmenler, başka dersleri vermeye zorlanmamalıdır.
■Türkçe öğretmenleri birden çok okulda çalışmakta, büyük zorluklar çekmektedir. Bu nedenle birkaç okulda çalışan öğretmenlerin ders saatleri düşürülmelidir.
■Türkçe grupları kalabalık ve farklı sınıflardan gelen öğrencilerden oluşmaktadır. Bu durum derhal düzeltilmeli; gruplardaki öğrenci sayısı 12’ye düşürülmelidir.
■Öğretmenler için meslek içi seminerler düzenlenmelidir.
■Öğretmenlerin maaş gruplarındaki farklı uygulamalar kaldırılmalıdır.
■Türkçe öğretmeni kadroları acilen açılmalı, öğretmen atamaları hızlandırılmalıdır.
Toplantıya katılanlar:
FÖTEV NRW: Dr. Aysun Aydemir (Başkan), Dr. Ali Sak (FÖTED Eşbaşkanı), Necla Marangoz, Milazim Koçtürk, Turgay Tahtabaş, Bahattin Gemici.
Duisburg Veli Derneği: Mehmet Kurt (Başkan), Ayhan Yıldırım, Ibrahim Doğancı, Ali Yağız, Arif Şentürk, İsmail Hakkakul, Rahmi Koca, Esra Uz.
Ruhr Veliler Birliği: Mehmet Kapyapar, Kemal Cıbır,
Gelsenkirchen Türk Öğretmenler Derneği: Tolga Kalkan (Başkan), Turgut Şimşek, Asena Karabulut, Tuğba Aytekin
NRW-TÖD: Doğan Biçer, Güner Cebir
NRW-TÖB: Zülfü Gürbüz (Başkan), Cahide Ateş, Güner Cebir, Sevgi Gürbüz Şahin Toplantının ögretmen sorunlarıyla ilgili 2. bölümüne Ruhr Öğretmenler Derneği Başkanı Celal Aydemir ve Ferhan Tan katılmıştır
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.