Telgrafhane Yayınları ile Telgrafhane Sanat Yazarı-Ressam-Diplomat Daver Darende’yi yitirmenin acısı içindeyiz.
Çınarların Gölgesinde, Ortadoğu Bataklığında Türkiye, Sanat Ne Güzel, Bir Çocuğun Gözünden 2.Dünya Savaşı, Uygar Olmak Zor İş adlı kitaplarıyla Telgrafhane Yayınlarını varsıllaştıran, nitelikli yapıtlarıyla okura ulaşan Daver Darende Türkiye’yi birçok ülkede başarıyla temsil etmiş bir diplomattır. Diplomatlık yıllarında bile Oktay Akbal, Melih Cevdet Anday, Güzin Dino, Gülsin Onay… gibi ustalarla kalıcı dostluklar kurmuştur.
Daver Darende tepeden tırnağa incelik dolu insandı. Ayrıca onca başarısına karşın en ufak kibir göremezdiniz. Muhabbet insanıydı, arkadaştı, dosttu. Düzenli birliktelik kurduğumuz muhabbet buluşmalarımızın “dışişleri öğretmeni”ydi. Daver Darende, Işık Kansu, Taylan Özbay, A.Celal Binzer, Yılmaz Polat, Savaş Sönmez, Murat Sayın, Sait Beyhan Çıngı, Günay Güner…
Cumhuriyet gazetesi yazıları yakıcı dünya ve ülke sorunları üstüne aydınlatıcı, uyaran yazılardır. Tanıklıkları, deneyimi çok değerliydi.
Bu duyarlığının kaynağı Türk Devrimine, Atatürk Devrimine, aydınlanmaya yürekten bağlılığıydı. Bu gerçeği tüm yapıtlarında görmek olanaklıdır.
Resim çalışmalarına 1977 yılında Münih’te başladı. İlk kişisel sergisini 1982 yılında Ankara’da açtı. 1982-1985 yılları arasında Varşova’da görevliyken Nejad Melih Devrim’in atölyesinde eğitim gördü. Devrim’in renkçiliğinden etkilendi. Krakow Güzel Sanatlar Akademisi tarafından onur diploması ve madalya ile ödüllendirildi. Dubai, Paris, Londra ve Tokyo’da açtığı kişisel ve katıldığı karma sergiler geniş ilgi uyandırdı. İstanbul konulu iki soyut tablosu Japon Prensi Tomohito Mikasa’nın koleksiyonunda bulunmaktadır. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 38 kişisel sergi açmıştır.
Eşi Şermin Darende’ye, yakınlarına, sevenlerine, Telgrafhane Yayınları ailesine, kültür dünyamıza başsağlığı dileriz. Işıklar içinde uyu Daver Ağabeyimiz. Toprak incitmesin.
https://www.platformarmoni.com/index.asp?islem=sanatci&sanatci=59
Yorum Kapalı.