25. Uğur Mumcu Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında, Telgrafhane Yayınevi’nce, 30 Ocak 2018’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen “Bağımsızlık Benim Karakterimdir” – Kemalizm ve Kemalist Aydınların Tarihsel Yolculuğu” başlıklı açıkoturum ilgiyle dinlendi.
Açıkoturumda Gazeteci – Yazar Işık Kansu, E. Diplomat Daver Darende, Akademisyen Ömer Atagenç ile Yazar Taylan Özbay konuştu.
Işık Kansu Türkiye’de Türk Devrimi karşıtı süreci, Uğur Mumcu’nun “Rabıta” adlı yapıtında belirlenen ilişkilerden başlayarak, günümüzde ENSAR ve ülke yönetiminin iç içe geçmiş ilişkilerini ayrıntılarıyla açıkladı.
Daver Darende Türk Devriminin öncelikle kültür devrimi olduğunu; Atatürk’ün bilge önderliğiyle özellikle müzik, opera gibi alanlarda kurulan sanat kurumlarını, devrimin ulusta yarattığı aydınlanmayı, Nevit Kodallı, Güzin Dino gibi dostlarıyla anılarını da aktararak anlattı.
Yard. Doç. Dr. Ömer Atagenç CHP’nin 1946’dan başlayarak sağcılaşması nedeniyle Kemalist düşünün saldırılara uğramaya başladığını, bürokrasinin gri duvarları arasında halktan koparıldığını, 1960’la birlikte Doğan Avcıoğlu, Uğur Mumcu, Tarık Zafer Tunaya, Niyazi Berkes gibi düşünürlerin büyük emeğiyle Kemalizm yeniden halkla buluşturulduğunu, giderek bu düşünürlerin Kemalist düşünü geliştirdiğini, tamamlamaya çalıştığını belirtti. Günümüzde derin bir biçimde düşün yoksulluğu yaşandığını vurguladı.
Taylan Özbay günümüzde Atatürkçü tanınan, Atatürkçülük üzerine kitaplar yayımlayan çoğu yazarın siyasal beklentilerle davrandığını, popülist yaklaşımlar içinde bulunduğunu vurgularken; dinci ve liberal sol kesimin Atatürk’e ve Atatürkçülüğe ilişkin dayanaksız, gerçeklerden uzak, kafa karıştırma amaçlı kitap yayımlarından örnekler sundu.
Telgrafhane Yayınevi’nin düzenlediği açıkoturum genelde rastlanılanın tersine, yoğun yeni bilgiler, ayrı bakışlar, tartışma açıcı yaklaşımlar ortaya koymasıyla, dinleyenler üzerinde büyük etki yarattı.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.