Daha önce şiir, öykü ve eğitim konulu Türkçe – Almanca 12 kitabı yayımlanan ve çeşitli ödüller alan Bahattin Gemici bu yeni kitabında Almanya’da türlü zorluklarla, haksızlıklarla, ırkçılıkla boğuşan yurttaşlarımızın iki ülkeden kaynaklanan sorunlarını, özlemlerini, eşit haklar için verdikleri mücadeleyi, Alman toplumuyla ilişkilerini yalın, akıcı bir dille anlatıyor. Kitabının “hayatın ve mücadelenin içinden” çıktığını belirten Gemici’nin kitabına önsöz yazan Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili ve Almanya Türk Toplumu TGD Onursal Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin şu görüşlere yer veriyor:
“Bahattin Gemiciʼnin ‘İki Ülke Arasında’ adlı eseri okuyuculara, Almanya’daki Türklerin yaşam koşulları, Almanya ile Türkiye arasındaki benlikleri, ikilemleri ve yaklaşımları hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır. Yazarın şair ağırlıklı yeteneği ve kimliği, okuyucunun zevkle ve ilgiyle Almanyalı Türklerin yaşam serüvenini okumasına ve öğrenmesine olanak verecektir. 42 yıldır Almanya`da yaşayan ve bu sürenin 36 yılını öğretmen olarak değişik örgütlerde aktif görevler üstlenerek geçirmiş olan yazarın, Almanya’yı ve Almanyalı Türklerin yaşam koşullarını çok iyi bilen biri olduğunu göreceksiniz. Bahattin Gemici bu güzel anlatımında, bitmeyen duygusal süreci ve giderek ağırlaşan yaşam koşullarını örnekler vererek okuyucuyla paylaşmaktadır. İşin gerçeği ‘Kapitalist sistemin yarattığı krizin faturası emekçilere çıkartılır.’ İki Almanyaʼnın birleşmesiyle yaşam standardı düşerken, özellikle Türkler arasındaki işsizlik ve eşit olmayan uygulamalar büyük oranda artmaktadır. Yabancı ve Türk düşmanlığı özellikle böyle dönemlerde tırmanış göstermekte ve Türk toplumunu büyük ölçüde tedirgin etmektedir. Bahattin Gemici, Almanyalı Türklere ve okuyuculara özellikle kendi mesleği olan eğitim alanında daha iyi bir eğitim alabilmeleri için somut önerilerde de bulunmaktadır. Yarım yüzyılı aşan Almanyalı Türklerin iki ülke arasında süregelen yaşam serüvenini, bu kitapta zevkle okuyacaksınız.”
Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şair-Yazar Ahmet Özer, kapakta yer alan yazısında Gemici’nin kitabından övgüyle söz ediyor:
“Bahattin Gemici, 40 yılı aşkın yaşadığı Almanya’da, bir yandan bu ülkenin, diğer yandan onu var eden memleketinin nabzını tutarak tam bir aydın kavrayışıyla ulusaldan evrensele eğitim, sanat, kültür üzerine düşünüyor, araştırıyor, konuşuyor, yazıyor, yayımlıyor Gemici; bir eğitimci, bir yazar, bir emekçi olarak iki ülke insanına, insanca ve özgürce yaşamanın yollarını gösteriyor, eleştirilerini kültürel derinlikle yapıyor. Almanya’da insan nasıl bir yaşamın içindedir? Sorusuna en iyi yanıtı bulabileceğiniz kitapla baş başayız. Bahattin Gemici, barıştan yana, özgürlüğe sahip çıkan, her türlü sömürüyü ve ırkçılığı reddeden, uluslar arasında ayrımcılığa karşı bir kimlikle yazılarını örüyor. Dünyanın neresinde olursa olsun şiddetin bir an önce bitmesini istiyor. Almanya’da, insan hak ve özgürlüklükleri konusunda yapılan yanlış uygulamaları teorik ve pratik düzlemde eleştiriyor. İki Ülke Arasında adını verdiği yeni kitabında hem temsil ettiği ülkesine hem yıllarını eğitimle geçirdiği Alman toplumuna birer ayna tutuyor. İki ülkenin insanları bu aynada kendinizi bulacaksınız!”
Telgrafhane Sanat Yönetmeni, Yazar Günay Güner’in değerlendirmesi ise şöyle:
“Yazar-Eğitimci Bahattin Gemici ‘İki Ülke Arasında’ adlı yeni kitabında çağın insanlık dışı acı durumlarını, özellikle ‘göç’ kuşakları üzerinden, derinlikli, bilgiye dayalı, ‘içeriden’ çözümlemeleriyle irdeliyor. Gemici’nin yansıttığı tanıklıklar, ayrıntılar hem Avrupa hem Türkiye gerçeğine, dupduru bir dille ışık tutuyor. Yaldızları bir bir döküyor; sahtelikleri yerle bir ediyor. Bahattin Gemici’nin değerli çözümlemeleri temelde evrenseldir ve yeryüzünün sürüklendiği uçuruma, yıkıma ilişkindir.”
Yazarla iletişim: BGemici@aol.com
Bahattin Gemici, “İki Ülke Arasında”, Öğretmen Dünyası Yay., 2018
Yorum Kapalı.