BİR AYDINLANMA BİLGESİ BAHATTİN FIRTINA’YA SAYGI
Daver Darende
Emekli Diplomat-Yazar
Savaştepe Köy Enstitüsü 1945 mezunu, Türkiye Öğretmenler Sendikası Kurucu Başkanı, İstanbul Şubesi Onur Üyesi, Öğretmen, Yazar, Çevirmen Bahattin Fırtına’yı yitirmenin derin hüznü var yüreğimde.
9 Nisan 2019 günü Edremit’in Çamlıbel mezarlığında toprağa verilen Bahattin Fırtına yaşamını çağdaş eğitimin gelişmesine adamış gerçek bir aydınlanma bilgesi idi.
Köy Enstitüleri atılımını, uluslaşma ve insan olma sürecinde, silah yerine çağdaş bilginin ve akla dayalı eğitimin “ulusal Kurtuluş Savaşı” olduğunu tanımlayan Bahattin Fırtına Köy Enstitüleri’nde uygulanan eğitim için “Aydınlanma Savaşımı” adlı yapıtında şunları yazmıştı:
“Köy Enstitüleri’nde uygulanan eğitim dizgesi sonucunda yapıcı, yaratıcı, girişimci, kendine güvenen, tinsel ve tensel yetenekleri gelişmiş, emeğe saygılı, üretici, yazan, konuşan, sömürüye karşı çıkan, toplumsal yapıyı devinime geçiren kişiler yaratıldı.”
Bahattin Fırtına’ya göre toplum bireyleri göksel erkin egemenliği altındaydı. Kuldu, yazgıcıydı. Köyde karanlığın içinde yaşıyordu. İlkçağ ile Ortaçağ koşulları ülkede egemendi. Alın yazısı gibi görünen bu yapıyı değiştirmek, sağlıklı, kendine yeterli, doğaya egemen ve Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen ve özümseyen, boş inanlardan sıyrılmış bir toplum yaratmak temel hedefti.
Aydınlanma bilgesi Bahattin Fırtına, tüm yaşamı boyunca aydınlanma savaşımı üzerine kafa yordu. İnsana coşku, kıvanç ve güven veren bir düşüncenin toplumda yerleşmesi için büyük uğraş verdi.
Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu, Büyük Eğitimci, Yazar Mehmet Başaran bir yazısında Bahattin Fırtına için şunları yazmıştı:
“Bahattin Fırtına, yaşamı süresince kitabı ekmekle bir tutmuş, üretici, yaratıcı bir eğitimciydi. Ona göre Köy Enstitüleri “aydınlanma imeceleri” idi.
Kozak Yaylası’nda ardından Altınova’da yıllarca süren dostluğumuzu ve söyleşilerimizi unutamadığım aydınlanma bilgesi Bahattin Fırtına’yı ve 15 Haziran 2018 de yitirdiğimiz Köy Enstitülü eşi Rezan Fırtına’yı artan bir özlem ve saygıyla anıyorum.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.