Dünya müziğinin ustalarından, büyük besteci Mikis Theodorakis 2 Eylül 2021’de yaşamını yitirdi.
29 Temmuz 1925’te Sakız Adası’nda doğan Theodorakis ilk dinletilerini daha 17 yaşındayken kurduğu koroyla sunmaya başladı. Aynı dönemdeki İtalya-Yunanistan savaşında gönüllü olarak savaşa katıldı, esir düştü. Yunanistan Nazilerce işgal edilince Mikis Theodorakis yine direniş hareketine katıldı, bu kez de Nazilerce esir alındı ve kurşuna dizildi. Ne mutlu ki yaşamını yitirmedi.
Yunan iç savaşı boyunca da birçok kez hapis yatan Mikis Theodorakis izleyen dönemde sürgün edildi. Ardından Paris’te burslu olarak müzik eğitimi gördü, müzik üzerine çalıştı.
Mikis Theodorakis hiçbir zaman köşesine çekilmedi. Çok güçlü ve erdemli bir kişilikti. 1961 yılında döndüğü ülkesinde gençlik örgütünü kurdu. Milletvekili seçildi. Faşist “albaylar cuntası” döneminde Mikis Theodorakis’in bestelerinin çalınması, dolayısıyla dinlenmesi yasaklandı. Cuntaya karşı savaşımını gizli örgütlenmeyle sürdürdü. Yakalandı. Hapse atıldı. Dünya ölçeğinde dayanışma sağlanması sonucunda sürgüne gönderildi. 1974’te cuntanın devrilmesi ardından yeniden milletvekili seçildi.
Mikis Theodorakis Yunan halk ezgileriyle çağdaş müzik olanaklarını ustalıkla birleştirdi. Binin üzerinde şarkı besteledi; senfoni, film müziği… Nazi soykırımına karşı “Ballad of Mauthausen” adlı yapıtını besteledi.
Her zaman Türk-Yunan dostluğundan yana oldu. Theodorakis, Yapayalnız Kalacaksın Gecenin Ortasında / Yaşamım ve Müziğim, (Çev. Ahmet Cemal, Can Yay., 1990) adlı yaşamöyküsü kitabıyla ve Direnme Günlüğü (Çev. Ahmet Angın, Payel Yay, 1974) adlı kitabıyla da Türk okuruyla buluştu.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.