Günay Güner
Çetin Yetkin
Çetin Yetkin 17 Temmuz 2024’te aramızdan ayrıldı. Son yıllarda Antalya’da yaşıyordu. Türkiye siyasal tarihinde çok değerli bir birikim yarattı.
1 Mayıs 1977 Taksim Kıyımı yapıldığında İstanbul Savcı Yardımcısıdır. 1980 yılından başlayarak akademik yaşama geçer.
Yazılarını kendi dergisi “Müdafaa-i Hukuk” dergisinde yayımlıyordu. Müdafaa-i Hukuk çok etkili bir düşün dergisi durumuna ulaştı.
Çetin Yetkin birçok yapıt yazdı. Başlıcaları:
Kaba Kuvvet Felsefesi: Doğuşu ve Gelişimi (1969), Direnme ve Devrim – Kavramlar (1969), Siyasal İktidar Sanata Karşı (1970), Etnik ve Toplumsal Yönleriyle Türk Halk Hareketleri ve Devrimler (2 cilt, 1974), Topluma Karşı Türk Yazını (1980, Serbest Cumhuriyet Fırkası (1982), Türkiye’de Tek Parti Yönetimi 1930-1945, Türkiye’de Askeri Darbeler ve Amerika (1995)…
Yapıtlarına belgeler, kanıtlar, Atatürk Devrimi bilinci, yurtseverlik egemendir. Tam anlamıyla kilometre taşıdır Çetin Yetkin.
27 Mayıs 1960 müdahalesine yaklaşımı özgündür. Bu askeri müdahalenin yurtsever amaçla yapıldığını, Türkiye’yi özgürlükçü Anayasaya kavuşturduğunu kabul etmekle birlikte çok kısa süre içinde ABD tarafından yönlendirildiğini, işin TSK içinde Atatürkçü yapının tasfiyesine dek vardırıldığını, yeni bir hükümetle çalışmayı ABD’nin de istediğini güçlü kaynaklarla savlar.
İşte aydın budur. Gönlünden geçeni değil, kanıtların gösterdiği gerçeği savunmak bilim ahlakı taşımaktır. Yetkin’in yapıtlarına başvurulmadan Türkiye siyasal tarihinin, iktidar-sanat ilişkisinin yazılabilme olanağı yoktur.
Çetin Yetkin, üzerinde duruldu mu bilmiyorum, hayvanseverdi. Güzelim patili dostu kimbilir ne çok arıyordur onu…
Çetin Yetkin usta bilimciydi, ışıklar içinde uyusun. Ulusumuzun başı sağ olsun.
Yorum Kapalı.