EĞİTİM DEVRİMCİSİ BİR BİLGE
NAFİ ATUF KANSU
Eğitim devrimcisi bir bilge olan Nafi Atuf Kansu’nun gerçek kimliğini halkçı, devrimci, laik, Cumhuriyetçi sözcükleriyle tanımlayabiliriz.
Nafi Atuf Kansu, Türk eğitiminin temellerini atarken, dönemin saygın ve ilerici Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi kendine örnek almış, laik eğitimin yerleşmesinde ve Arap harflerinin kaldırılmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün iş ve ülkü arkadaşı olarak önemli bir görev üstlenmiştir.
Yazar, Eğitimci Engin Tonguç, Türk eğitiminin temellerini atan, Cumhuriyet Eğitim Devriminin Mülkiyeli mimarı Nafi Atuf Kansu ve arkadaşlarını şöyle tanımlamıştır:
“Volkan gibiydi Nafi Atuf Kansu ve arkadaşları. Ülkücüydüler, devrimciydiler. İki buçuk odaya sıkışmış, çocuk yaşta kellelerini koltuğa almış, kalpaklı, külot pantolonlu kişiler…”
Nafi Atuf Kansu, Mülkiye geleneğinden gelen eğitimcilerimizin en önemli ve en etkili olanıdır. Kansu her şeyden önce büyük bir eğitim düşünürü, gerçek bir bilge idi.
Eğitimcilerimizden Tezer Taşkıran Nafi Atuf Kansu’nun kişiliğini şu sözlerde tanımlar: “Nafi Atuf Kansu, bütün ömrünü memleket hizmetine vermiş, alçakgönüllü, gösterişi sevmeyen, zengin ve derin bir iç âlemi olan büyük bir insandı.”
Halkevleri, izcilik, köy enstitüleri gibi kurumların oluşturulmasında çok etkili ve yararlı çalışmalar yapan Nafi Atuf Kansu’nun yazın yaşamında Ülkü dergisinin özel bir yeri vardır. Ülkü dergisinin hazırlanmasından basımına kadar özel olarak ilgilenmiş, dergi onun titiz çalışması sayesinde zengin bir içerik kazanmıştır.
Türk eğitim tarihinde derin izleri bırakan, çağdaşlaşmanın öncüsü Nafi Atuf Kansu, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından bir gün önce, 28 Ekim 1949’da, Ankara Cebeci’deki Tıp Fakültesi’nde tedavi gören eşini ziyareti sırasında geçirdiği ani ve ağır bir kalp krizi sonucu, 59 Yaşında yaşama veda etmiştir.
İstiklal Madalyası sahibi Nafi Atuf Kansu ve ailesine “Kansu” soyadını, 3 Aralık 1934’te, kendi imzasıyla Mustafa Kemal Atatürk verdi.
Yaşamını Cumhuriyet Eğitim Devrimine adayan Nafi Atuf Kansu’yu saygı ve artan bir özlemle anıyorum.
Değerli yazarlar sayın Metin Atuf Kansu ve dostum Sayın Işık Kansu tarafından yayıma hazırlanan “Nafi Atuf Kansu, 1890-1949 Yaşamı ve Yazıları” adlı yapıt benim başucu kitaplarım arasında yer alıyor. Nafi Atuf Kansu’nun yaşam öyküsünü anlatan bu kitap Cumhuriyet Eğitim Devrimi konusunda yazılmış en önemli belgelerden biridir. Sayın Metin Atuf Kansu’ya ve Sayın Işık Kansu’ya emeklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
telgrafhanesanat
Yorum Kapalı.