Bu sayıda da şiir diğer sayılara göre daha fazla.
İlk dosya “Üretken Şiir”. Dosyada Metin Cengiz, Ogün Kaymak ve Onur Akyıl’ın yazılarını okuyacaksınız. Bu yazılar Türk şiirinde yaygın bir hastalığa parmak basıyor aslında: derin bir şiir yazmak, imge avcılığı, imge salatası konusu yazılar okunduktan sonra daha iyi kavranacağına eminiz. İkinci dosya şair ve Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz üstüne. Mehmet Altun soruları sordu, Yavuz Özdem, A. Ertan Mısırlı, Emel İrtem, Yaprak Öz, Köz’ün şiirini değerlendirdiler.
Bu sayıda Kuzey Kıbrıs’ta geleneksel Fikret Demirağ Günlerinin Uluslararası bir şiir festivaline dönüşmesiyle 2017’de Aralık 1-3 tarihleri arasında yapılan festival etkinliklerinde Anthi Karra’nın Fikret Demirağ Şiiri üstüne yazdığı mükemmel bir yazıyı okuyacak okuyucu. Sokak Yazıları’nda bu sayıda Celâl Soycan ve Metin Cengiz “Üretken Şiir”i “Niçin Etkileniriz” başlığı altında irdeliyorlar.
Şiirden Dergisi yeni bir eleştirmeni sunar. Çok tartışılacağını, merak edileceğini biliyoruz. Doğan Fuat bu sayıdan itibaren dergimizde yalnızca genç şairlerin şiirlerini değerlendirecek. Kendisine başarılar diliyor, hoş geldin diyoruz.
Bu sayının şairleri: Henry Treece, Mikhail Sinelnikov, Musa Havâmde, Kuberska Alicja Maria, Laurent Doucet, Fahredin Shehu, Eliza Macadan, Hayri K. Yetik, Zeynel Çok, Tamer Öncül, Soner Demirbaş, Mustafa Ergin Kılıç, Yaprak Öz, Müesser Yeniay, İsmail Biçer, Mitat Çelik, Çavlan Gencer, Midilli Güldoğuş, Mahire Taş, Bennu Musli, Kutay Onaylı, Onur Koca, Mertcan Aksoy, Sadık Ay, Ertan Şahin, Esma Özlen
Bu sayıda 7’si yabancı, 19’u ülkemizden 26 şairin şiiri yer alıyor dergide. Her sayıda yaklaşık aynı sayıda şaire yer vermek derginin şiirimizde önemini de gösteriyor. Mevcut dergilerin hiçbirinde bu kadar nitelikli şiir yer almıyor. Bunu da belirtmek isteriz. Şiirden Dergisi’nde şiiri yayımlanmak şiir yolunda önemli bir çıta atlandığı anlamına gelmektedir zira.
Editörden
Murat Belge’nin İletişim Yayınları’ndan Şairaneden Şiirsele üst başlığı ve Türkiye’de Modern Şiir başlığıyla bir kitabı yayımlandı. Kitap yeni bir şey söylemiyor, şairler hakkındaki hayat hikayeleri onların şiirine ilişkin bilgiler olarak veriliyor ki, bu hayat hikayelerinin çoğu da dedikoduya giriyor, yani poetik bilgiye hizmet edecek bilgiler değil ne yazık ki. İlgi çekici olan ise kitabın İkinci Yeni ile bitmesi. Murat Belge edebiyatı günü gününe olmasa da az çok izleyen, asıl alanı edebiyat olan bir yazar (kendisi son dönemlerde siyasete fazlasıyla takılsa da) Ve dünyanın gidişatı hakkında bilgi sahibi ve en azından edebi akımların 1980 sonrasında ortaya çıkmasının artık olanaksız olduğunu, dünya çapında bir kırılma yaşandığını bilen bir yazar. Ülkemizde ve yabancı ülkelerde olup bitenler hakkında sözü istenen, imaj sahibi biri. Böyle bir yazardan daha dolu bir kitap beklenirdi. Gerek girişte, gerekse poetikalar hakkında konuşurken. Modern şiirle düşüncelerini İkinci Yeni ile bitirmesi de ilginç? Şairanelikten Şiirsele anlamlı üst başlığa ilişkin tatmin edici bir yorum da yok! Modern olan şiirsel olan mı? Şairanelik ne zaman bitiyor? 2. Yeni modernin yerleşmesi için son atılım mı? Ya sonrası? Verdiği birkaç isim ne kadar 1980 sonrasını temsil ediyor? Kitap konu bağlamında daha önceki kitapların yanında oldukça cılız kalıyor. Bu da ne yazık ki acı bir gerçek.
Bu sayıdan başlayarak Doğan Fuat genç şairleri değerlendirecek. Sayfalarımızın açık olduğu genç şiirin eleştirmenini bulduğuna olan inançla kendisine hoşgeldin diyoruz.
Bu sayının “Şiir Belleği”nin şairi Mustafa Köz. 1. dosya ise “Üretken Şiir”. Gelecek sayının konusu “Modernleşen Resimde Şiirin Yeri”
Yorum Kapalı.