TÜRK DİLİNİN USTASI EMİN ÖZDEMİR’İN ARDINDAN
Daver Darende
1 Eylül 2017 günü Türk dilinin yılmaz savunucusu, bilge insan Emin Özdemir’i yitirmenin derin hüznü var yüreğimde. Değerli bir bilimci Emin Özdemir ile birkaç kez Dil Derneği toplantılarında beraber oldum. Ödünsüz bir aydını tanımış olmaktan büyük mutluluk ve gurur duydum.
Türkçenin güzelliğine hayrandı. Türkçe iyi konuşulduğu zaman ve iyi yazıldığı zaman ayrı bir zevk duyduğunu söylemişti. Türkçe onun için müzik diliydi. Bir söyleşimizde “Köy Enstitüleri olmasaydı bizlerin okuma olanağı yoktu, kederli, yurttaşlık bilincine varamamış, boyun eğen bireyler olacaktık” sözleri belleğimden silinmiyor.
Emin Özdemir 1931 yılında Kemaliye’de doğdu. Pamukpınar Köy Enstitüsü’nden sonra bugünkü adıyla Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.
1960-1963 yıllarında ABD’de Columbia ve İndiana Üniversitelerinde “değişik düzeylere göre metin hazırlama ve anlatım teknikleri” konusunda eğitim gördü. İlerleyen yıllarda Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi, Temel Türkçe Bölümü’nde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Sayısız öğrenci yetiştirdi. Edebiyat ve dil ilişkisini anlatan çok sayıda kitabı ile ünlendi.
“Dilin Öte Yakası”, “Dil Devrimimiz”, “Öz Türkçe Üzerine”, “O İyi Kitaplar Olmasaydı” benim elimden bırakamadığım yapıtları arasında yer alır.
Köyde adı “gazete okuyan çocuk” olarak bilinen ödünsüz dil bilimcisi, bilge insan Emin Özdemir’i özlemle anıyorum.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.