Türk oyun sanatının ve yazınının ustalarından Ferhan Şensoy 31 Ağustos 2021’de, ağırlaşan kalp sorunu ve geçirdiği iç kanama nedeniyle, 70 yaşında yaşamını yitirdi.
Samsun-Çarşamba’da doğan Ferhan Şensoy’un Galatasaray Lisesi’nde okuduğu dönem kişiliğinde etkili oldu, öğretmeni Tahir Alangu’nun da etkisiyle yazın alanına yoğunlaştı, şiir ve öykü yayımlamaya başladı.
Şensoy yurtdışında oyun eğitimi aldı, çalışmalar yaptı. Televizyondan sinemaya, şiire, öyküye, senaryo yazarlığına, oyun müziğine çok geniş bir alanda sürekli yarattı.
1980 yılında kendi tiyatrosunu kurdu: Ortaoyuncular.
Ayrıca Nöbetçi Tiyatro adıyla gençlerin yetişmesine de emek verdi.
Yazıp yönettiği Muzır Müzikal adlı oyununun 77. sahnelenişinde, Şan Tiyatrosu 7 Şubat 1987’de, kuşkulu biçimde yandı.
Şensoy’un İstanbul’u Satıyorum adlı yapıtı Tomris Uyar tarafında İngilizceye çevrildi. Güle Güle Godot adlı yapıtı ise bir Fransız oyun topluluğunca Fransızcaya çevrilerek sahnelendi; aynı oyun Huroman Nevruzova çevirisiyle Rusya’da oynandı.
Kalemimin Sapını Gülle Donattım adlı romanında özyaşamını anlattı. Ferhantoloji adlı yapıtında tüm yapıtlarından bölümler yer alır.
9 Mayıs 2009’da Eskişehir Kültür Merkezi’nde sahnelediği Fername adlı oyunu üzerinden bir komplo kuruldu. Ne ki kurulan komplo boşa çıktı.
Ferhan Şensoy yürekli, bilinçli, ödünsüz aydınlanmacıydı.
Sanatının doruklarında hep üretti, çalıştı. Hiç unutulmayacak.
Işıklar içinde uyusun. Ailesine, sevenlerine yürekten başsağlığı, sabır dileriz.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.