YAZMAK ANIMSAMAKTIR
Fatigül Balcı
Değerli Yazar-Yayıncı Remzi İnanç’tan beklenen/beklediğim yine önemli bir kitap “Yazmak Anımsamaktır” (Nisan 2018). “Ankara’nın Remzi Abisi” yine güzel şeyler anımsamış, okurlarına da anımsatmak için tatlı bir dille kaleme almış; daha çok da Ankara dostlarını, Ankara’da yaşanan yakın dostlukları, yakın olayları, yakın uzaklaşmaları.
Remzi İnanç, tanıklık ettiği onlarca yılı, onlarca dostu, bir vefa örneği göstererek kendine has incelikli, içtenlikli diliyle, üslubuyla yazıp edebiyat dünyasına armağan etmiştir kaçıncı defa, “Yazmak Anımsamaktır” da bunlardan biridir… Kitap, Cumhuriyet dönemi Türkiyesinin dünden bugüne ahvalini ifade etmekle birlikte, kimi gülümseten, kimi hüzünlendiren, düşündüren, filozofça bir anlatımla okuma zevkini de artırmaktadır. Şairden şiire, yazından yazara, kitaptan kitapçıya, tiyatrodan tiyatrocuya, sanattan sanatçıya, düşünürden düşünceye, dinden felsefeye, gelenekten kültüre, politikadan politikacıya çok çeşitli, birbirinden ilginç konularla bir güldeste.
Önemli bir yaşam zenginliğine, yaşam birikimine sahip olan yazar, ayrı başlıklar altında sunduğu çeşitli konularla bilgi dünyamızı zenginleştirmekle kalmıyor, zaman akışı içinde bir yolculuğa da çıkarıyor, bu yolculuğun keyifli yanı da ulaşım araçlarının konforlu, donanımlı olmasıdır… Nesnel bir biçimde ele alınan konular, bir hikâye, bir sohbet tadında sarmalıyor insanı; bilgilendirirken düşündürüyor ve bin türlü soru getiriyor akla: Neden zaman ilerliyor da, başka ilerleyen bir şey yok bu ülkede; muktedirin mutlakiyeti baki midir binyıllardır ya da diğer sorular? Öte yanda, hayali cihan değer anların unutulup, yitip gitmemesi adına yaşama bir çalım, zamana bir karşı duruş, kafa tutuş, “hadi sil, unuttur bakalım” gibisinden. Her türlü değerimize böylesine sahip çıksaydık/çıkabilsek daha değerli bir dünyada yaşanmaz mı…
Yazar, daha önceki yapıtlarında olduğu gibi, hayatında önemli yer tutan anılarından yaptığı bir seçkiyle, kayda değer toplumsal olayları, önemli kişilikleri, dostlukları belgeleyerek, belleğin ihanetinden kurtarmayı başarmış ve tek tek harften pamuklara, ipekten kağıtlara sarmış, sonsuzluğun hazinesine teslim etmiştir. Böylece, uzaktan tanıdığımız kimi yazar, şair, sanatçı, politikacı gibi seçkin simaları yakından tanımış ya da yeniden anımsamış oluyoruz; bu da kitabın merakla, ilgiyle okunmasını sağlıyor. Ayrıca çeşitli konuları, kahramanları bir arada bulmak okur için daima bir kazançtır. İyi ki böyle orijinal eserler yazılıyor.
“Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür” atasözünü geçersiz kılmak ister gibi yazarak, özenle, özveriyle güzel bir esere daha imza atan Remzi İnanç, çağına karşı aydın sorumluluğunu bir kez daha yerine getiriyor. Aklına, fikrine sağlık. Bir okuru olarak teşekkür ediyorum ve yine bekliyorum.
Remzi İnanç, “Yazmak Anımsamaktır”, Ürün Yayınları, Nisan 2018
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.