Günay Güner
Yüreklerdeki Bilge Cenap Tezer
Hemen herkesin küçük çıkarlarına yapıştığı günümüzde, ender insanlar var ki neleri varsa yeryüzünün, ülkelerinin güzelleşmesi için elden de gözden de çıkarırlar. Hiç ikileme düşmeden, yüksünmeden. İnsanlığın uygarlık merkezlerinden Bodrum’da işte böyle bir güzel insan yaşadı: Cenap Tezer.
Karşılaştığı her insanda sevgi uyandıran, dopdolu dostluk yaratan Cenap Tezer’i yitirmek de o denli yakıcı. Başarılı bir petrol mühendisiyken, dolayısıyla iyi bir gelir güvencesiyle yaşayıp gidebilecekken, önce Türkiye’nin petrol kaynaklarının sömürülmesine karşı çalışmalara katıl, Muammer Aksoy’la birlikte ulusal savaşım ver; ardından da bir süre yaptığı yüklenicilik işinde elde ettiği olanakları tümüyle kültüre, sanata harca.
Cenap Tezer’in bu amaçla kurduğu, yapımı 18 yıl süren ve her tuğlasında, eşiyle birlikte emeği bulunan “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü” dünyanın örnek kuruluşlarındandır. Sarıp sarmalayan sergi salonları, sahne ortamı (oyun, sinema, şiir, belgesel), etnografya müzesi, işlikler, birbirinden güzel işlerin sunulduğu dükkânlar, kahveler… İçinde kendinizi bir düş dünyasında bulursunuz. İnsanın en erdemli durumu oradadır ve her an duyumsatır. Tarih, ışık, dinginlik, yoğunluk… bambaşka etkiler. Bodrum sanat yeri diye bilinir ya, “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü” Bodrum için de çok özeldir; Bodrum’un hiçbir bölgesine, kurumuna benzemez. Neden mi? Yeteneğin varsa tanınmış tanınmamış olmanın önemi yoktur. Değer verilirsin. Sanatın hangi alanındaysan sunma olanağı bulabilirsin. Deyim yerindeyse moda eğilimler barınamaz. Cumhuriyetin, Atatürk Devriminin kazanımlarının bilinci egemendir. Köy enstitülerinin günler süren çalıştayı yapılır Dibeklihan’da örneğin. Her yönüyle incelenir. Oradaki insanlar dosttur. Dukalıklara, kabileci bakışlara rastlanmaz. Selçukludan gerçek anlamda esinlenen (ki Dibeklihan adı da oradan gelir) mimarisiyle belirlenen sokaklara, meydanlara Türk aydınlanmacılarının adları verilmiştir: Orhan Kemal Meydanı, Fikret Otyam Meydanı, Yıldız Kenter Galerisi, Erdinç Bakla Galerisi, Nedim Günsur Sokağı…
Sözkonusu devasa başarıya ulaşan Sevgili Cenap Tezer yücegönüllülük anıtıydı; muhabbet adamıydı, insandı. Kibir çağrıştıracak bir saniyesine rastlayamazdınız. Cenap Tezer’in yaşamı sanat yapıtıydı. Ve adanmışlık, adanmışlık… Cenap Tezer: Halikarnas Balıkçısı’nın yoldaşı…
Cenap Tezerlerin insanlık tarihindeki önemleri çok büyüktür. Her şey bir yana kültürün demokrasi için olmazsa olmaz niteliğini çok iyi bilirler. Böyle bir yaşamsal çalışma ise kesinlikle sabır, özveri, görev duygusu, yücegönüllülük gerektirir.
Cenap Tezer bu niteliklerin tümünü taşıyan bir aydındı. Konuşmakla yetinenlerden olmadığı açıktır. Onun başardığını aslında uygar devletler kurumlarıyla, birden çok insanın görev aldığı örgütleriyle yaparlar. Cenap Tezer tek başına, olsa olsa desteğini aldığı yakın çevresiyle yaptı. Kuşkusuz Dibeklihan’da somutlaşan gerçeklik Türkiye’nin ilk 17 yıllık kuruluş döneminde yapılan devrimlerle, kültür ülküsüyle örtüşür. Cenap Tezer’in Türk Devriminin sayılı sözcülerinden olması rastlantı değildir. Türk Devrimini sürdüren bir yapı kalmadığı, tersine çürütmek, yok etmek için yoğun çaba harcandığı Türkiye koşullarında Cenap Tezer’in yaptıklarının, yapıtının değeri daha artıyor.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün güvenli ellerde olduğunu biliyoruz. Ne iyi ki Cenap Tezer’in oğulları Emrah Tezer, Uluç Tezer ile gelini Özge Tezer bilinçle koruyup, geliştirecekler.
10 Şubat 2019’da yitirdiğimiz, dostum, ağabeyim Cenap Tezer’i her zaman anacağız; fazlasını hak eden bir kişilikti, halk önderiydi. Bodrum onunla kültür kentidir.
Işıklar içinde uyu Cenap Tezer.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.